maanantai 14. maaliskuuta 2011

Haaste viherhaaveilijoille: 5 ihanaa

Paratiisinpalanen haastoi puutarhaunelmiin.

Hän yllytti luettelemaan 5 ihanuutta - kuvien kera taikka ilman - joita haluaisin puutarhassani kasvattaa, ilman että tarttee miettiä budjettia.

Lisäksi pitäisi kertoa viidestä suosikki-ihanuudesta, jotka jo puutarhassa kasvavat.

Aloitetaan niistä, joista vasta haaveilen:

1. Otin äsken kuvan siemenluettelosta ja siemenpusseista. (Aloitin siis heti petkuttamalla ja ymppäsin samaan kuvaan monta haavetta. Tosin haavekuvia minulla onkin vain kolme.) Huonosta kuvasta tuskin erottaa, että siinä on malopin, tuoksuherneen ja kesäkurpitsan siemeniä ja että siemenluettelossa on avoinna kaalisivu: lehti-, kyssä-, parsa-, kerä- ja kukkakaalta. Näistä olen toki koettanut jo kasvattaa maloppia ja kesäkurpitsaa, mutta haaveilen sen joskus onnistuvan paremmin. Siemenluettelosta tilasin kyssä- ja lehtikaalin siemeniä. Keräkaalin siemenet on niin ikään ostettuna. Meillä on varjoisa ja köyhäravinteinen piha, joten monien hyötykasvien kasvattaminen taitaa jäädäkin haaveeksi.


2. Sammalleimusta olen haaveillut kauan, kerran sainkin siskolta alkuja. Mutta en saanut niitä pysymään hengissä. Ehkä nyt niille löytyisi jo parempi paikka, jos innostuisi yrittämään uudelleen.
3. Viimeinen haavekuvani on Romaniasta. Petrulla on siellä viinitarha, keskellä Zalaun kapunkia. Lisäksi hän kasvattaa päärynä- ja kirsikkapuita. Huolisin niitäkin, jos sellaiset herkut täällä pohjoisessa menestyisivät :(

Sitten näitä oman pihan ihanuuksia.
1. Tämä perenna kasvoi pihallamme jo tänne muuttaessamme. En ole varma sen nimestä, iirikseksi olen sanonut, joskus helluntaililjaksi. Siinä on upea tuoksu, ihana väri ja kauniit miekkamaiset ryhdikkäät lehdet.


2. Orvokki on aina ollut eräs suosikeistani. Joskus olen vertaillut, minkäväriset tuoksuvat parhaaalta. Luulisin, että keltaiset. Mutta erisävyiset lilat ja siniset kuuluvat värisuosikkeihini.




3. Suopayrtti oli hauska yllätys. Se ilmestyi jostain salaperäisesti pihaamme eräänä kesänä. Olen antanut sen levitä. Siinäkin eniten viehättää tuoksu, kuin eau de cologne. Viime kesänä kukinnot innostuivat kasvamaan valtavankokoisiksi. Ryhdikäs varsi tekee tästä sopivan myös maljakkoon.



4. Viime kesänä toteutui eräs pitkäaikainen haave, kun edelliskesänä kylvämäni sormustinkukka alkoi kukkia.

5. Maariankello ja harjaneilikka (taas petkutusta ja kahden suosikin ymppäystä samaan kuvaan, mutta omapahan on blogini) - joista viimeksimainittu tuli tutuksi jo lapsuudenkodissa. Sekin on kiitollinen maljakkokukka (ja kätevä kesällä tuliaisiksi sekä hautausmaalle). Maariankellon siemeniä sain alun perin aikanaan Millanilta - joka on sittemmin toteuttanut useampia puutarhaunelmiani. Häntä on kiittäminen siitä, että ensi kesänä minulla on viimein kuunliljaa ja pitkästä aikaa myös juhannusruusua - joka omasta pihastamme katosi viemärikaivon kansiremontin yhteydessä.



2 kommenttia:

  1. Kiitos haasteeseen vastaamisesta!
    Onpas sinulla kaikenlaisia ihanuuksia toivelistalla! näen jo edessäni ihanan yltäkylläisen kaalimaan jolle johtaa viiniköynnöksen verhoama portti...
    Tuo rohtosuopayrtti on ihastuttava. Meilläkin sitä kasvaa siellä täällä osittain villiintyneenä. se on jotenkin yhtäaikaa hienostunut ja homssuinen. nuo maariankellot ja sormustinkukat ja harjaneilikat on niitä pihan uskollisia vanhanajan ihanuuksia.

    VastaaPoista
  2. :D
    Sain juuri tänään ne koulun kautta (koululaisten luokkaretkirahojen kartuttamiseen tarkoitettua myyntiä) tilaamani siemenpussit: kyssä- ja lehtikaalta sekä jäävuorisalaattia.
    Toisen koulun kautta - kummipojan isoveljeltä - tilasin sitten vielä kukkien siemeniä, päivänsini, leijonankita, kahta eriväristä malvikkia (johon tuon malopin sekoitin!!), kosmoskukka - jota kokeilin joskus kauan sitten ja joka ei silloin ehtinyt kukkia ja jota en enää koskaan aikonut yrittää... Sitten oli vielä joku kukka, jota en nyt muista. Lunttasin, se oli keijunmekko.

    VastaaPoista