lauantai 21. elokuuta 2010

Lahjoja ja lahjuksia

Ihme unia taas. No, se ei ole mikään ihme, että näen joulu-unia ympäri vuoden. Taas oli äidin hommat niin kiireiset ja pahasti myöhässä, kun oli aatto ja siivoukset alkutekijöissään. Hankala oli siivota, kun huusholli oli niin täynnä kaikkea roinaa, että matala kirjahyllykin oli asetettu oviaukon eteen, niin että sen yli piti kaahia aina kun huoneeseen yritti. Lahjoja kokoilin sieltä täältä ja yritin niitä salaa kanniskella paperoidakseni.

Toinenkin uni jäi mieleen viime yöltä, siinäkin olisi pitänyt antaa lahjoja, mutta suhtauduin nuivasti ja nuukasti. Kas kun opettajainhuoneessa oli olevinaan yhtä aikaa parikin lahjankeräyslistaa kiertämässä, toinen oli kuvisopen itsensä liikkeelle laittama, tyttärensä lakkiaislahja. Toinen taas oli jonkun koulun entisen opettajan perheenlisäyslahja. Kyseinen perhe tuli vierailemaan opettajainhuoneeseen, aivan oudon näköinen mies, lapset olivat fiksuja, pikkuvanhoja. En silti aikonut osallistua lahjakeräykseen.
Tälle unelle on vankka todellisuuspohja. Vasta juhlittiin kanslistin viiskymppisiä, jota varten kerättiin niin ala- kuin yläkoulullakin, ja nyt oli ilmestynyt alakoululle erään open häälahjalista. Tietenkin osallistuin siihenkin, mutta jälkeenpäin vähän kyseenalaistin osallistumistani, sillä hän on eronnut ja meni siis jo toisen kerran naimisiin. Sitä paitsi olen vakaasti päättänyt, että kiellän ehdottomasti niin työ- kuin tuttavaporukoilta kaikenlaisen lahjomisen ja keruun jos ja kun aikanaan täytän viisikymmentä. En aio muuten huolia kunnan viiriäkään, jos sen vain pystyn välttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti