torstai 7. maaliskuuta 2013

Merkintöjä paastonajalta 2

Alla oleva teksti julkaistiin seurakunnan blogissa 28.3.09
Tänä paastonaikana olen lukenut paljon raamattua vähemmän, lähinnä Hakalan Niilolta saamiani raamatunlausekortteja. Niitä on 52 kpl, yksi vuoden jokaiselle viikolle ja tarkoitus on opetella yksi lause ulkoa joka viikko.  Nyt olen sitten koettanut kiriä kymmenen viikon lauseita.


Merkintöjä paastonajalta

Ajattelin paaston aikana käydä läpi kaikkien evankeliumeiden viimeiset luvut, alkaen Jeesuksen viimeisestä matkasta Jerusalemiin. Aloitin ytimekkäästä Markuksesta. Ja juutuin laskiaissunnuntain tekstiin. Oikeastaan ensin luulin lukevani sitä, mutta sitten eteenpäin luettuani huomasin, että tässähän se vasta onkin. Niin samantapainen oli opetuslapsien reaktio Jeesuksen puheisiin kuolemastaan, että kuvittelin ensin lukemaani tekstiä toiseksi. Kun Jeesus Mark.9:31-37 puhuu kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan, meni se yli opetuslasten hilseen. Jostain kumman syystä sen jälkeen he kuitenkin alkoivat miettiä sitä, kuka heistä oli suurin. Vastaukseksi Jeesus puhuu palvelemisen suuruudesta. Seuraavassa luvussa Jeesus jälleen puhuu kuolemastaan ja sen jälkeen Sebedeuksen pojat tulivat kärttämään parhaita paikkoja kirkkaudessa (toisen evankelistan mukaan peräti äitikin oli asiassa mukana, voi meitä äitejä...) Ja jälleen kerran Jeesus vastaa ihmeen kärsivällisesti (vaikka opetuslapset närkästyvätkin, kenties harmissaan, etteivät itse hoksanneet varata hyviä paikkoja). Jälleen vastaus on sama. Joka tahtoo olla ensimmäinen, olkoon kaikkien orja.
Mutta ei kahta kolmannetta, etenkään Raamatussa. Oikeastaan se kolmas onkin ensimmäinen. Jeesus puhuu kuolemastaan jo kahdeksannessa luvussa. Sillä kertaa Pietari ottaa asiakseen nuhdella Mestariaan: ”Sitä älköön sinulle tapahtuko” (Matteuksen mukaan), mutta saa tylyn vastauksen. Senköhän takia opetuslapset eivät koommin tohtineet kysellä, mitä Jeesus tarkoitti puheillaan Ihmisen Pojan antamisesta ihmisten käsiin. Ja kun eivät uskaltaneet kuolemasta kysellä, niin puheet ylösnousemisesta kenties veivät ajatukset valtaistuimeen ja suuruuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti