perjantai 14. helmikuuta 2014

Remontti-Reiska

Meille on suunnitteilla yhtä ja toista remonttia. Viimeisin suunnitelma kirjattiin oikein sopimuskansioon. Kun eilen palasin töistä, pihaan oli pysäköity outo auto; se oli putkimiehen piili. Olivat sopineet miehen kanssa, että viikolla 15 meille (tänne "kaupunkiasuntoon") tullaan vaihtamaan putket, osa pattereista yms. Kysyivät, että sopisiko sellainen emännällekin. Tottahan toki, kun olivat jo aikatauluttaneetkin siten, että synttärini saan viettää rauhassa ennen mylläkän alkamista. Sopimukseen lisättiin vielä molempien pyttyjen ja muutaman hanan ja bidén vaihto. Huvittavaa sinänsä, että tuo kohtelias, reipas ja asiallinen nuorimies kertoi olleensa meidän keskimmäisen poikamme kanssa samalla luokalla kuusi vuotta alakoulussa. Mainitsi, että poikamme lempinimi oli Einstein, oli haka matikassa jo silloin.
Putkirempalla alkaa ollakin jo kiire, 1975 rakennetussa talossa vesiputket piilotettiin lattian alle, nyt niiden tilalle tehdään pintaveto, tai miten nuo ammattimiehet sen ilmaisevatkaan.
Vapaa-ajan asunnossa edelliset omistajat rakennuttivat takan ja teettivät kylpyhuoneremontin (jos olet tutustunut Millanin blogeihin, niin olet varmaan lukenutkin, kun siellä hän kirjoitti värikkäästi mm. noista molemmista urakoista. Tuossa sivussa linkkivinkissä mm. Akka krätisee ja Kanttorilan puutarhassa). Mutta muuta remonttia riittää sielläkin. Mies on jo purkanut sementtiset ulkorappuset, joiden takaa seinähirret ovat vuosikymmenien aikana kastuneet ja hapristuneet. Pintaremonttiakin olisi etenkin ulkoseinissä.
Mutta kuten Paluu tulevaisuuteen -elokuvien Doc aina tapaa harjoitella isoja juttuja pienoismallilla, niin vähän samantapaista me teimme viime viikonloppuna.


Kuvan nukkekoti on yksi niistä lukemattomista löydöistä, joita Millanilta ja mieheltään ostamamme talon ja varsinkin sen ulkorakennuksen (riihi ja pieni navetta/kanala/lampola) kätköistä on ilmiintynyt. Osan löydöistä Millan tieten tahtoen jätti meille, mutta nukkekoti oli vanhempaa jäämistöä, ehkä edellisten asukkaiden, jotka olivat ihmislapsellisia. Se oli "koristeltu" yltympäriinsä huopakynäpiirroksilla. Piirtäen oli tehty niin kalusteita kuin asukkejakin - enimmäkseen tonttuja, joita majaili myös katossa, sekä sisä- että ulko-. Hankasimme sytytysnesteellä enimpiä huopakynän jälkiä himmeämmiksi. Sen jälkeen mies kävi pihalla hiomassa niistä paikoista, minne koneella pääsi. Seuraavalla kerralla voitaisiin ottaa siveltimiä mukaan. Erivärisiä maalinloppuja niin ikään löytyy paikan päältäkin, niin nukkekoti saisi uuden pinnan lanttalauree. Kalusteetkin mulla on siellä jo odottamassa...

2 kommenttia:

  1. Mukava projekti tuommoinen nukkekoti! :) Muistelisin, että yläasteen kotitalouden / käsityön / muotoilun opettaja harrasti nukketaloja!

    VastaaPoista
  2. Ai en tiennytkään :)
    Olikohan Marja-Leena vai Päivi...?

    VastaaPoista