lauantai 8. tammikuuta 2011

Joulusta jouluun

Pappilan mummo kirjoitti joulujen välipäivistä tarkoittaen joulun ja loppiaisen, aiemmin myös vanhana jouluna tunnetun päivän välistä aikaa. En sitä lukiessani muistanut/ tiedostanut tuota vanhaa nimitystä, mutta nytteminhän on uutisissakin mainittu ainakin koptikristittyjen viettävän joulua edelleen loppiaisena, tällä kertaa sitä vietettiin tosin pakon sanelemana poliisivartioiden suojissa.
Minulle syntyi tuosta joulujen välipäivistä sellainen mielikuva, että kaikki nämä joulut viimeksi vietetyn ja ensi joulun välillä voivat olla niitä välipäiviä. Ajatus miellytti minua kovasti. Niinhän se on tahtonut minulla olla jo pitkään alitajuisesti, mutta Pappilan mummo tietämättään auttoi minua tiedostamaan ajattelu- ja elintapani. Alanhan heti joululomalla tähdätä seuraavaan jouluun, ja pitkin vuotta siitä uneksin, yleensä kylläkin painajaisenomaisesti.
Nuutin päivästä alkanee härkäviikot, sitten kohta on taas laskiainen ja paastonaika. Joulujen välipäiviin mahtuu joulun kanssa vähintään yhtä tärkeä ja merkittävä, vaikkakin vaatimattomammin vietettävä pääsiäisjuhla, jota juhlitaan helluntaihin saakka. Sen jälkeen alkaa kirkkovuoden arkipuolisko, jotka voivat sitten olla mitä suuremmassa määrin joulujen välipäiviä, aina adventtiin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti