lauantai 24. syyskuuta 2011

Puutarhapäiväkirjausta

Vaikkei nytkään mikään räkiä pouta ole, niin aivan siedettävä puutarhasää kuitenkin. Työsormikkaat kyllä kastuivat läpikotaisin.
Tosin sormikkaita en pitänyt aluksi, kun kylvin porkkanaa (Nantes) siihen hiekkalaatikkoon tekemääni ryytimaahan. Olin jättänyt porkkanaa varten keskustan tyhjäksi. Väliin laitoin yhden rivin valkosipulin pikkusipuleita.
Sain nyt saatettua loppuun myös sen yhden perennapenkin, joka piti viikko sitten heittää kesken yltyvän mahakivun takia. Vuohenjuuret joutivat kompostiin, liljojen sipuleita kuljetin kollegoille. Tilalle kokosin kohopenkin mukaelmakyhäelmän. Risuja pohjalle, painoksi vähän multaa, sitten haravoin siihen lehtiä ja katkoin tatarin varret. Lisää lehtiä ja multaa, sitten kompostia ja hevonp...aa. Lopuksi loput mullat. Istutin siihen loppukesästä kylvämäni tarhasalkoruusut sekä molempiin päihin Millanilta saatua palavaa rakkautta. Etureunaan vielä kolme purkillista narsissinsipuleita. Kaksi purkillista pitäisi keksiä vielä laittaa jonnekin, ehkä etupihan penkkiin, kunhan kosmokset herkeäisivät kukkimasta.
Pari tarhasalkoruusua laitoin kokeeksi omenapuun juurelle siihen kohtaan, mistä kaivoin varjoliljan sipulit Millanille. Ei kaikkia munia samaan koriin, on mielestäni hyvä ohje sovellettavaksi puutarhassakin.

Sitten piti vielä fundeerata, mihin tämäisin Millanin antaman mintun. Hän varoitti, että se leviää ja kertoi että jotkut ovat istuttaneet mintun risassa sangossa maahan rajoittaakseen leviämistä. No, minä säästän risat sankoni perunanistutukseen. Istutin mintun sitten kasvihuoneen ja orapihlaja-aidan välissä olevaan multakasaan. Levätköön ja levitköön se siellä rauhassa.

Pientä siivousta vielä, kasvihuoneesta lähti kompostiin kaksi tomaattia ja kohopenkistä yksi kesäkurpitsa. Toisen jätin sinne vielä hedelmänalkuineen. Aloitin puisten käytävälaattojen poiskeruun, ja esikoinen tuli saattamaan sen homman päätökseen. Laatat alkavat olla vaarallisen liukkaita näiden sateiden ja putoavien lehtien takia.

2 kommenttia:

  1. Hei Ahkeraliisa. Soot saanu palio äntihin! Ja sama suameksi...oot kyllä ollut melkoisen ahkerana! Mä tuskittelen vain virkkausteni keskellä, jotenkin niitä ei tule valmista. Pitäisi kait pysyä koneelta pois. Minttu tuoksuu hyvältä!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Vilukissi! Joskus saa äntihin, joskus taas ei. Ei virkkookset kuule oo mitää "vain". Mutta tuo konehelta pois pysyminen vois olla hyvä vinkki useen aijoon mullekin, ainakin miehen mielestä. (No, onneksi sillon viä se asuntovaunurojekti, niin ei se kaikin aijoon näje, kuinka kauan mä täs istun.)

    VastaaPoista