keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Vessamietteitä, osa sejase

Facebookissa eräs kaveri linkitti vessapaperifirmaan, jonka nimeä älköön mainittako. Mainostivat, että nyt pahvihylsytkin saa sitten huuhtoa pöntöstä alas, kun ne ko. firmalla tehdään biohajoaviksi.
Aivan aiheesta linkki keräsi lyhyessä ajassa runsaasti kommentteja, enkä itsekään pitänyt näppejäni kurissa. Nimittäin. Eivät vedenpuhdistamoilla ollenkaan hurraten ota vastaan tällaisia mainoksia, joissa yllytetään pönttöön tiputtelemaan roskia. Vedenpuhdistamon ja viemäriverkoston ei ole tarkoitus olla kaikenlaisten jätteiden kuljetusta.
Samaa asiaa mietin itsekin itsekseni (olisikohan pitänyt ajatella ääneen), kun kollegani kertoi heittävänsä kampoihin ja harjoihin tarttuneet hiukset vessanpönttöön! (Taannoin taisin kertoa, miten samainen kollega inhoaa mm. hiuksia kammoissa ja on opettanut lapsensa siivoamaan kampansa heti käytön jälkeen. Pyttyyn, ääh!)
Meillä menee niin partakarvat, hiustenleikkuutähteet kuin harjoihin jääneet irtohiuksetkin kompostiin. Kauanhan niiden maatuminen kestää, mutta tulevatpahan nekin hyötykäyttöön sen sijaan, että haittaisivat rööreissä.
Haaveilen kylläkin kuivakäymälästä edelleenkin, vaikka tätä nykyä meillä tuskin lainkaan huuhdotaan pönttöä neitseellisellä vesijohtovedellä, vaan suihku- ja tiskivesillä...
Apropos, kotona käydessään tytär kertoi miltei järkyttyneenä, että heillä ei ole opiskelija-asuntolassa biojäteastiaa. Ymmärrän hyvin hätääntymisensä. Aikanaan asuessamme vuokralla kerrostalossa odotin tuskaisesti oman kodin ostoa ja kompostointimahdollisuutta. Kyllä nykyään jo pitäisi joka paikassa Suomessa olla sellainen, biojätehuolto.
Apropos 2: Vietän tässä vapaapäivää, ja kohta lähdetään kylänsyrjään, hakemaan Kanttorilan puutarhasta kurpitsakuormaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti