maanantai 16. heinäkuuta 2012

Äidin ryytimaa

Lasten hiekkalaatikko on ollut jo useita vuosia uusiokäytössä, onhan kuopuskin jo täysikäinen (eikä lastenlapsista tietoakaan). Aluksi laatikossa oli kukkia, valkovuokkoa, harjaneilikkaa ym. Mutta kun se alkoi näyttää niin epäsiistiltä suurimman osan kesää (ja kun sekä valkovuokkoja että harjaneilikkaa alkoi olla evakossa jo useammassakin paikassa pitkin pihaa), niin raivasin hiekkalaatikon viime kesänä tyhjäksi (?) kukista ja istutin sen reunoille ruohosipulia, oreganoa ja rosmariinia. Keskelle kylvin syksyllä jo porkkanaa sekä valkosipulia (toivon mukaan karkoittamaan porkkanan tuholaisia).

Tänä keväänä näytti ensin siltä, ettei porkkanan syyskylvöni onnistunut, joten kylvin sitä lisää. Myöhemmin kävi ilmi, että myös syksyllä kylvetyt siemenet itivät... Mutta niin iti paljon muutakin. Kuvittelin ensin, että tuo isolehtinen olisi ollut maariankellosta kylväytynyttä, ja jätin tietenkin paikoilleen kasvamaan. Mutta kun tein tarkempia havaintoja ympäristössä, päädyin siihen loppupäätelmään, että tuon täytyykin olla sormustinkukkaa. Sen emokasvit olivat toki viime kesänä parin metrin päässä, mutta niiden kasvupaikalle oli kylväytynyt samanlaisia. Päätin, että ne saavat lähteä ryytimaastani. Tässä kuva siitä vaiheesta, kun aloitin raivaamisen. Otin tietty sormustinkukaksi olettamani taimet talteen, osan niistä jo istutinkin sopivampaan paikkaan, mutta voisin harkita sormustinkukkaa myös etupihalle erääseen ongelmakohtaan, josta kuva alempana. Nuo pikkuiset orvokit poistin myös hellästi ja istutin pariin ruukkuun. Tosin vieläkin raivaustyöni on pienesti vaiheessa. Porkkana näyttää silti kasvavan hyvin, ainakin lehteä. Varmistuin asiasta, kun näin heinäkuun alussa siskoni porkkanamaan. Koskaan ennen omani eivät ole olleet aikaisemmassa kasvussa kuin hänellä kolmisensataa kilometriä etelämpänä. Siskoni pihassa pääsin myös näkemään, että oregano voi intaantua leivämään kuin häkä. Ja niin vain löytyi hiekkalaatikostanikin uusia alkuja, jotka kitkin sitten pois. 


  Olohuoneen kadunpuoleisen ikkunan alle on levinnyt kielo, kotkansiipi ja jokin viheliäinen pensas, joka saattaa olla tuoksuvatukka. Kotkansiivestä tykkään kovasti, mutta se on levinnyt jo koko seinustalle, joten tuosta ikkunan alta voisin siirtää sitä johonkin hämärään nurkkaan. Jos saisi kunnostettua tuon ikkunan alustan, niin siihen voisin kokeilla niitä sormustinkukkia. Pitäisi oikeastaan tehdä ihan paperille jokin perennasuunnitelma, ensin luettelo niistä ja pohjapiirros puutarhasta. Ja sitten jos saisi jonkin inspiksen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti