lauantai 15. lokakuuta 2011

Kala-paliikin mukaelmaa

Pieni aamusoitto
Olin juuri riisunut märän yöpaidan pyykkiin (tiskattuani yöpaidassa) ja pukemassa vaatteita, kun puhelin soi. Seija vai anoppi? Ei kumpikaan. Siellä oli tuttu mies, joka ihmetteli kauheasti, kun vastasin puhelimeen enkä ollutkaan naistenpäivillä. No, noista naistenpäivistä olen ennenkin kirjoitellut, ja syistä, miksi en tapaa käydä. No, seuraavaksi tuttava kysyi, voisinko tulla hänelle kaveriksi vanhainkotiin. Tänään viideltä. Virsilaulattamaan mammoja, kun tavallisesti hän käy siellä vaimonsa kanssa, mutta nyt on Liisa karussa. Lupauduin. Ja ihmettelin itsekseni, miksi Unski soitti, jos hän oletti minun olevan naistenpäivillä.

Viisi virkaa, kuusi nälkää
Kala on hyvää ruokaa. Mutta sellainen ikävä puoli kalan laittamiseen liittyy, että tiskialtaaseen jätetty lohen päällä ollut muovinen tyhjiöpakkaus alkaa haista hirveältä. Siksi minulla olikin aamulla kiire tiskata. Mies oli tehnyt osasta lohesta keiton ja paistanut loput pannulla. Hän söi äsken itse eilisen kalakeiton rippeet ja minä ihmettelin, miten saisin loput pannulla paistetuista lohenpalasista, kaksi ja puoli viipaletta, riittämään itselleni ja kolmelle pojalle. Mies ehdotti currylohipastaa. Se on herkullista, mutta väitin, etten osaa thedä sitä. Mutta arvelin netistä löytäväni vinkkejä. Mies oli vakuuttunut, että pystyy sellaista tekemään ilman ohjeitakin. Onneksi pidin oman pääni. Löysin mm. sellaisen ohjeen, johon tuli curryn ja lohen lisäksi omenaa, sipulia, valkosipulia ja ranskankermaa. Päätin kokeilla sitä. Ranskankermaa meillä ei (koskaan) ole, laitoin sen sijaan sulatejuustoa. Meni täydestä.

Nyt voisi mennä ulos raittiiseen ilmaan ja auringonpaisteeseen. Aina siellä jotain pikkunykerrettävää on. Voisi tyhjätä kasvihuonetta, samoin laatikoista paleltuneet samettiruusut ja ruosia ruusupavun varret veks. Mutta kelloköynnös kukkii vielä. Ja se siemenkota on edelleen vihreänä, en uskalla sitä ruveta irrottelemaan, ennen kuin vaikuttaa tuleentuneelta. En vain yhtään tiedä, millainen kelloköynnöksen siemenkodan pitäisi olla tuleentuneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti